Surftherapie

Surftherapie combineert de therapeutische elementen van de oceaan met het avontuur en de uitdaging van het surfen. Binnen de programma's van Surfivor combineren we dit met professionele begeleiding van een ergotherapeut. De ergotherapeut begeleidt de deelnemers tijdens sessies en werkt met hen onder andere aan het loslaten van stress en angst, omgaan met prikkels en vermoeidheid en het implementeren van eigen waardes in het dagelijks leven.

Stichting Surfivor draagt actief bij aan de wereldwijde onderzoeken van de International Surf Therapy Organization (ISTO). Zij onderbouwen de resultaten van surftherapie met wetenschappenlijke onderzoeken. Er zijn al diverse onderzoeken naar de impact van surftherapie op veteranen met PTSS. De resultaten zijn verbluffend.

Surftherapie draagt bij aan

  • Vermindering van PTSS klachten
  • Vermindering van depressieve klachten
  • Toename van zelfredzaamheid

Dit zorgt er tevens voor dat deelnemers minder afhankelijk zijn van medicatie, waardoor zorgkosten flink gereduceerd worden.

" Surftherapie heeft me laten genieten van een leeg hoofd." - Marco

Even kennismaken: Roan van Straaten

Roan van Straaten is onze vaste ergotherapeut en vanaf het begin betrokken bij de programma's van Stichting Surfivor. Roan is in het dagelijks leven werkzaam als ergotherapeut bij diverse instellingen.


Roan is actief betrokken bij de surfsessies. Door middel van informele groepssessies en 1-op-1 gesprekken in het water of op het strand geeft hij bruikbare handvatten om stress en angst los te laten, beter om te gaan met vermoeidheid en prikkels en om eigen waardes in het dagelijks leven te implementeren. In tegenstelling tot veel andere therapieen ligt de focus op praktisch en functioneel handelen.

Roan schrijft ook blogs voor Surfivor. Lees ze hier.